Arduino relékártya problémák
2019. május 29. írta: Vámos Sándor

Arduino relékártya problémák

Arduino a gyakorlatban

A relékártya (modul) az Arduinoval együtt alkalmazva nagy pofáraeséseket tud eredményezni (Tudom. Tapasztalatból.) Hajlamosak vagyunk kissé lenézni ezt a megoldást és alábecsülni buktatóit.

Pedig vannak bőségesen. Kezdjük az elején, így néz ki egy nyolcrelés modul:

relay_1.png

A modul alkalmazása nyilván olyan esetekben hasznos, ha nem kívánunk sok pénzt elkölteni (banggood árak) mondjuk solid state relékre, és a vezérelt áramkör vagy eltérő (magasabb) feszültségszintű, mint 5V, vagy nagy az áramfelvétele, vagy egyszerűen szeparálni akarjuk mimózaérzékenységű vezérlőnktől (lásd Arduino) azt, ami ott történik. Az áramfelvétellel mondjuk jó eséllyel így is, úgy is megszívjuk, de erről majd később.

Nyilván első nekifutásra a legtöbben úgy döntenek, hogy nem kell külső áramforrás, jó lesz az Arduino tápja is a modulhoz, így a lenti jumpert ebben az (alapállásban) hagyjuk:

relay_2.png

Fájdalmas hiba.

A már kész vezérlőnk egyszer csak ötletszerűen elkezd klattyogni, a vezérelt lámpa meg a klattyogással együtt villogni, és a reset sem segít ezen a problémán.

Mi történik?

Az, hogy túlterheljük a Arduino táp-kimenetelét, ami nem haladhatja meg a 200 mA-t (lásd: ob121: pin-ek terhelhetősége), a vezérlő meg leold, majd kis idő múlva újrapróbálkozik, ismét leold,..

relay_3.png

A fenti ábrán talán jól látható a jelenség oka: A jumper-rel összekötjük a JDVcc mögötti áramkört, többek között a relék meghúzótekercseit is a vezérlő tápjával, ami így túlterhelődik.

A megoldás?

Le kell választani ezt a részt! Sajnos így gondoskodnunk kell egy másik 5V-os, de azért úgy 1A-rel (biztos, ami biztos) terhelhető tápról. Erről talán – ha van rá igény, ezt kérem írásban jelezze a Facebook-on – egy másik bejegyzésben fogok írni (pl. mire jó az L7805) Szóval tegyük fel, hogy ez is megvan:

relay_4.png

Ebben az esetben már a külső tápot terheljük a relék áramfelvételével, így a vezérlő már nem (vagy nem ettől) fog klattyogni. No, de hogyan vezéreljük így a reléinket? Így:

relay_5.png

Az Arduino 5V-os tápja felől mindaddig, amíg a kimenet magas (HIGH) állapotban van, nem folyik áram, azaz a relé OFF állapotban marad. Ha a kimenetet lehúzzuk LOW-ra, a relé akkor fog kapcsolni, azaz negált logikát kell használnunk ebben az esetben a szoftverben (HIGH: OFF / LOW: ON).

Fontos, hogy az Arduino felé a GND-t és a külső táp felé a Vcc-t nem szabad felhasználni:

relay_6.png

Nyilván ezután először érdemes letesztelni a modul működését, és a vezérelt, eltérő feszültségű részt csak a biztos működés nyomán bekötni, mondjuk így:

relay_7.png

Nyilván ügyeljünk arra, hogy a 230V érintése életveszélyes, így nem játékszer!

Amennyiben érdekli az Arduino, meg ennek a különböző megoldásai és trükkjei, kérem jelezze ezt a Facebook-on!

Az ob121-hez egy zárt csoportot is létrehoztam, ide is lehet jelentkezni: ob121 zárt csoport

Ezt a bejegyzést egy tesztnek szánom hogy felmérjem, van e valós igény ilyen jellegű írásokra!

Képek forrásai:

https://howtomechatronics.com/tutorials/arduino/control-high-voltage-devices-arduino-relay-tutorial/

https://forum.arduino.cc/index.php?topic=573671.0

A bejegyzés trackback címe:

https://ob121.blog.hu/api/trackback/id/tr3714868326
süti beállítások módosítása